- DagensBlikk
- Posts
- 👀 Markedsmekanismer og Geopolitisk Rivalisering: Fra Kakao til Dypvann
👀 Markedsmekanismer og Geopolitisk Rivalisering: Fra Kakao til Dypvann
En gjennomgang av ukens økonomiske svingninger, tech-insidertransaksjoner, og kampen om havbunnens skatter

God morgen, herlige lesere! ☕️🌅
I ukens utgave av DagensBlikk tar vi for oss en rekke spennende og relevante temaer som spenner fra økonomiens og teknologiens verden til de dype havs geopolitiske manøvrer. Fra rekordhøye kakao-priser som truer med å gjøre sjokolade til en luksusvare, til Silicon Valley-giganter som sikrer sine fortjenester midt i en AI-drevet markedsopptur. Videre utforsker vi den intensiverende kampen om rettighetene til dypvannsgruvedrift, en konflikt som reiser spørsmål om miljøkonsekvenser og internasjonal lovgivning.
Makro 🍫💸
Kakao-prisene skyter i været: Ny rekord og dyrere sjokolade

Foto: Axios Visuals; Data: Yahoo Finance
Prisene på råvaremarkedet for kakao har nådd nye høyder, med en toppnotering på over 10.000 dollar per tonn. Dette markerer en betydelig økning fra tidligere år og antyder dyrere sjokoladepriser fremover.
Hvorfor det er viktig: Den dramatiske prisøkningen reflekterer en rekke utfordringer, inkludert dårlige avlinger i Vest-Afrika på grunn av værfenomenet El Niño, som har medført tørke og sykdomsproblemer. Kakao-markedet har også blitt rammet av en såkalt "short squeeze", noe som skaper uforutsette finansielle utfordringer. Dette kommer i tillegg til de allerede eksisterende utfordringene for småbønder som står for størstedelen av kakaoproduksjonen.
Prisrekord og konsekvenser:
Rekordpriser: Tirsdag steg kakao-prisene til over 10.000 dollar per tonn, ifølge Bloomberg. Dette er en signifikant økning fra under 4.200 dollar ved inngangen av 2024.
Påvirkning på sjokoladepriser: Økningen i råvarepriser er ventet å føre til høyere sjokoladepriser i løpet av 2024, med flere store sjokoladeprodusenter som Lindt & Sprüngli og Mondelez International som allerede har signalisert prisøkninger.
Bakgrunnsårsaker:
Dårlige avlinger: Værfenomenet El Niño, som har ført med seg tørke, skogbranner og kraftigere regn, er blant årsakene til de dårlige avlingene. I tillegg har utbrudd av virus brutt ned kakaoavlingene.
Stram tilbudssituasjon: Tilbudssituasjonen er ekstremt stram og kakaobransjen består stort sett av småbønder som i lang tid har slitt med dårlig lønnsomhet, som gjør det vanskelig å håndtere ekstremvær.
Laveste lagre på fire tiår: Forholdet mellom lagre og produksjon av kakaobønner er forventet å falle til det laveste på over 40 år.
Uforutsette finansielle utfordringer: Akkurat som med nikkel i 2022, har kakao-markedet blitt rammet av en såkalt "short squeeze", noe som skaper bølger i råvaremarkedet. Dette fenomenet har overraskende nok negative konsekvenser for selskaper som besitter store mengder kakao.
Kakao-markedet gir en arena for kjøpere og selgere å fastsette priser på forhånd. Koditorer og andre som naturligvis kjøper kakao, går "long" i markedet, mens produsentene, som selger, går "short". Men på grunn av uforutsette finansielle utfordringer og klimapåvirkninger, har markedet blitt ineffektivt.
Markedsmekanismer:
I et effektivt marked skulle prisene stige proporsjonalt med nedgangen i produksjonen – dette er grunnleggende tilbud og etterspørsel. Men kakao-markedet oppfører seg ikke effektivt for øyeblikket.
Bloomberg's Javier Blas forklarer at de siste ukers rekordhøye priser har mer å gjøre med finansielle faktorer enn med grunnleggende forhold. Kakao-produsentene har vanligvis de fysiske bønnene som trengs for å dekke sine posisjoner, men mangler finansiell likviditet til å møte margin calls når de kortsiktige spot prisene øker, noe som tvinger dem til å lukke sine short-posisjoner med tap — ved å kjøpe kontrakter, noe som sender prisen enda høyere.
Konklusjon: Prisøkningen på kakao ble først utløst av fundamentale årsaker, men tekniske faktorer har deretter ført til en enda skarpere prisøkning. Dette understreker hvordan finansielle strategier og markedsmekanismer kan ha uforutsette og paradoksale effekter i råvaremarkedene, ofte til skade for de man skulle tro ville dra nytte av prisstigningene.
Finans 📉💼
Big Tech: Silicon Valley-ledere selger seg ut

Foto: inray27/Shutterstock
I takt med at kunstig intelligens (AI) driver aksjekursene til store teknologiselskaper til historiske høyder, begynner grunnleggere og ledere i Silicon Valley å selge aksjer i et omfang vi ikke har sett på år, ifølge en analyse fra Financial Times. Er dette et tegn på at markedet nærmer seg toppen?
Utsikten fra toppen: Selskaper som Meta, Amazon, Microsoft og Alphabet handles ved eller nær rekordhøye verdier. Denne optimismen har også gitt nytt liv til det ellers slappe markedet for børsnoteringer. Forrige fredag gjorde Reddit sin lenge ventede børsdebut, og aksjen steg nesten 50% på sin første handelsdag, delvis drevet av avtaler som sikrer selskapets plass i generativ AI. Chipprodusenten Astera Labs, vinner også på AI-optimismen, og opplevde nesten en dobling av aksjeverdien i løpet av sine første dager på markedet.
Innsider-salg skaper bekymring: Samtidig har vi sett en bølge av betydelig innsider-salg. Selv om det er vanlig med innsidersalg i de første månedene av året, har forholdet mellom innsidersalg og -kjøp nådd sitt høyeste punkt siden første kvartal 2021. Blant de store navnene som leder an:
Peter Thiel har solgt aksjer i Palantir til en verdi av 175 millioner dollar, ifølge reguleringsdokumenter, noe som er hans største salg på tre år. Samtidig solgte Mark Zuckerberg aksjer i Meta verdt 135 millioner dollar i februar, hans største salg siden toppen av markedet i november 2021.
Hos Amazon har Jeff Bezos solgt aksjer verdt hele 8,5 milliarder dollar så langt i år, mens hans etterfølger som CEO, Andy Jassy, har solgt aksjer til en verdi av ca. 21 millioner dollar i år.
Det store salget reiser spørsmålet: Tror tech-lederne at de nærmer seg en topp - og et påfølgende fall? "Innsidersalg av store aksjemengder av toppledere er aldri et godt tegn, det er ganske enkelt," sier Charles Elson, leder for corporate governance ved University of Delaware. Og mens noen ser et bull-marked, begynner andre å ane konturene av boblen. "Den nåværende AI-boblen er større enn tech-boblen på 1990-tallet," skriver Torsten Slok, sjeføkonom i Apollo, i et notat til klienter ved utgangen av februar.
Zoom ut: Mens tech-gigantenes ledere sikrer seg gevinstene fra AI-bølgen, vokser bekymringene for at markedet kan være overvurdert. Diskusjonene om en potensiell boble og dens konsekvenser for økonomien tar seg opp, mens Silicon Valley ser ut til å forberede seg på en uunngåelig korreksjon.
Industri 🌊⚒️
USA i kamp med Kina og Russland om rettigheter til dypvannsgruvedrift

Foto: Andrey Suslov/Shutterstock
I en ny vending i det som kan minne om en kald krig til havs, rapporterte Financial Times at Kina og Russland utfordrer et sjøbunnsområde som USA ønsker å gjøre krav på for å drive med dypvannsgruvedrift. Debatten har tidligere dreid seg om hvorvidt dypvannsgruvedrift bør tillates i det hele tatt, på grunn av risikoen det utgjør for økosystemene. Nå har diskusjonen utviklet seg til hvem som først får rettighetene til å potensielt skade disse økosystemene.
Kjerne av konflikten: Dypvannsgruvedrift, som forvandler teori til industriell praksis, innebærer å sende maskiner ned til havbunnen for å hente opp noduler — mineralforekomster på størrelse med en potet — som har dannet seg over millioner av år. Disse "havpotetene", rike på mineraler som kobolt, nikkel og mangan, er essensielle for fremtidens batteriproduksjon og elbilindustri.
Mens visse nasjoner som Tyskland og Frankrike har tatt til orde for et totalforbud mot slik gruvedrift, ønsker stormakter som Kina, USA, og noen andre å presse på.
Juridiske stridigheter: Retten til å utvinne disse dyrebare ressursene er regulert av UNCLOS (FNs havrettskonvensjon) fra 1982. USA, som ikke har ratifisert konvensjonen, møter motstand fra Kina og Russland, som argumenterer for at USA mangler juridisk grunnlag for å utvide sin maritime jurisdiksjon til potensielt rike havområder.
USA signaliserte i desember en intensjon om å utvide sitt jurisdiksjonsområde for å inkludere et spesielt mineralrikt område, noe som har møtt motstand fra både Kina og Russland.
Bekymringene blant amerikanske lovgivere peker på et hastverk for å engasjere seg i dypvannsgruvedrift for å forhindre et kinesisk monopol over viktige deler av batteriforsyningskjeden.
Konkurransefordeler og utfordringer: Kina har gjort store anstrengelser for å fremme dypvannsgruvedrift, men står overfor geografiske utfordringer sammenlignet med USA. Da UNCLOS ble signert, ble det innført "eksklusive økonomiske soner" for hvert land som strekker seg 200 nautiske mil fra kysten deres. USA endte opp med 12,4 millioner kvadratmil av havet, sammenlignet med Kinas 900 000. Stridigheter om jurisdiksjon og rettigheter kan potensielt eskalere, med tanke på de enorme, foreløpig ikke-hevdete områdene av åpent hav.
Zoom ut: Konflikten om dypvannsgruvedrift representerer en ny arena for internasjonal rivalisering, med implikasjoner som strekker seg fra miljøvern til forsyningssikkerhet for kritiske mineraler. Som konkurransen tilspisser seg, kan utfallet av disse juridiske og geopolitiske stridighetene forme fremtiden for både teknologiindustrien og det globale miljøet.
Krypto 🚨💼
FTX-grunnlegger Sam Bankman-Fried dømt til 25 års fengsel

Foto: Lev Radin/Shutterstock
Sam Bankman-Fried, grunnleggeren av kryptoplattformen FTX, har blitt dømt til 25-år i fengsel for sin rolle i konkursen av FTX og bedrageri mot kundene sine. Dette markerer fallet fra å være en eksentrisk milliardær og filantrop til en dømt forbryter.
Bakgrunn for dommen: Som tidligere CEO for FTX, falt Bankman-Fried fra toppen med samme kraft som han oppnådde berømmelse. Han ble funnet skyldig i bedrageri i november, ansvarlig for 10 milliarder dollar i forsvunne kundeinnskudd. Om han soner hele dommen, vil Bankman-Fried være 57 år ved løslatelsen, men det anses som usannsynlig at han vil sone hele tiden.
Hovedpunkter fra dommen:
Streng straff: Dommer Lewis Kaplan valgte en mye strengere straff enn forsvarets forslag om fem til syv års fengsel.
Tydelig dom: Dommer Lewis Kaplan var tydelig i sin begrunnelse for dommen. Kaplan anklaget Bankman-Fried for å lyve for juryen under rettssaken og for å ha forhindret rettferdigheten med vilje. Dommeren pekte også på Bankman-Frieds tilsynelatende mangel på anger og "eksepsjonell fleksibilitet" med sannheten.
Krypto-kollapsens klimaks: FTXs konkurs sees som høydepunktet i kryptovalutamarkedets kræsj, som begynte da bitcoin-prisen nådde sitt toppunkt i november 2021 og forverret seg da terra stablecoin kollapset.
Forsvaret ba om mildhet: Forsvaret argumenterte for at Bankman-Fried fortjente mildhet ettersom kundene vil få tilbakebetalt verdien av sine beholdninger ved konkurstidspunktet. Dette har delvis blitt muliggjort gjennom et vellykket venture-investering i AI-startupen Anthropic.
Investering i Anthropic: FTX annonserte denne uken at de vil selge to tredjedeler av sin andel i selskapet for 884 millioner dollar, selv om dommer Kaplan har uttalt at dette ikke er spesielt relevant.
Bankman-Frieds motivasjon: Bankman-Fried presenterte seg som en effektiv altruist, som trodde på å donere store summer til veldedighet basert på sterk evidens for deres effektivitet. Imidlertid endte hans forsøk på å leke med andres penger og oppnå godhet med at selskapet overstrekte seg, sluttet å behandle kundenes uttak, erklærte konkurs og etterlot tusenvis av brukere i en stressende situasjon mens de ventet på utfallet fra rettsprosessene.
I forhold til andre kjente svindlere: Bankman-Frieds dom ligger midt i spekteret av kjente svindleres fengselsstraffer. Elizabeth Holmes fikk 11 år for sitt bedrageri med Theranos, mens Bernie Madoff døde i fengsel under sin 150-års dom for Ponzi-svindel.
Veien videre: Bankman-Fried planlegger å anke både dommen og straffen. I mellomtiden har en gruppe tidligere FTX-investorer sendt inn forslag til gruppesøksmål mot advokatfirmaet som representerte FTX under konkursbehandlingen og kjendisene som promoterte den mislykkede børsen.
Verden 🌎️
Det globale markedet for humanoide roboter i 2035
🤖👆️Industrien for humanoide roboter forventes å nå en markedsstørrelse på nesten 38 milliarder dollar innen 2035. Forskere hos Goldman Sachs sa at den forventede markedsstørrelsen er mer enn seks ganger større enn tidligere prognoser, takket være rask fremgang innen robotiske store språkmodeller.
🗣️ OpenAI avduker teknologi som gjenskaper menneskestemmer. Skaperen av ChatGPT forhåndsviser sitt nyeste verktøy kalt Voice Engine, som kan klone en persons stemme på flere språk basert på et 15-sekunders opptak. En liten gruppe bedrifter tester det nye verktøyet mens OpenAI forsøker å forstå dets potensielle farer før de slipper det offentlig. Forhåndsvisningen av Voice Engine kommer en måned etter at OpenAI forhåndsviset sin nye Sora tekst-til-video-generator. Lytt til eksempler her.
🇷🇺 Russland hevdet å ha bevis som kobler terrorangrepet som drepte mer enn 140 mennesker i Moskva forrige uke, med "ukrainske nasjonalister". Russiske etterforskere sa at angriperne mottok kontanter og kryptovaluta fra Ukraina; de sa at en mistenkt "involvert i finansiering" av massakren hadde blitt pågrepet. Russlands president, Vladimir Putin, har forsøkt å implisere Ukraina selv etter at Islamsk Stat påtok seg ansvaret.
🇿🇦 45 personer døde i Sør-Afrika da en buss kjørte utfor en bro og ned i en kløft før den tok fyr. En ung jente var den eneste overlevende fra ulykken. Kjøretøyet fraktet påskepilgrimer fra Botswana til Moria, en by i nordøst i Sør-Afrika.
🤑 Amazon investerer ytterligere 2,75 milliarder dollar i Anthropic. Finansieringen øker teknologigigantens totale investering i Anthropic, en mye omtalt oppstartsbedrift innen kunstig intelligens, til 4 milliarder dollar. Dette er det siste tegnet på teknologigigantenes ivrighet til å investere i lovende AI-teknologi.
🇸🇦 Saudi-Arabia bygger verdens første Dragon Ball Z temapark. Den 492.000 kvadratmeter store parken ble nylig annonsert som en del av landets fler-billion-dollar store Saudi Vision 2030-kampanje, som har som mål å tiltrekke turisme og diversifisere den saudiarabiske økonomien bort fra olje. Den kommende Dragon Ball Z-parken vil inneholde mer enn 30 temabaserte attraksjoner, inkludert en 70 meter høy berg-og-dal-bane basert på den japanske animen sin magiske drage.
✈️ Supersonisk reise på vei tilbake. Siden Concordes siste reise i 2003, har tanken på supersoniske kommersielle flyreiser vært stille. Nå kan drømmen om å halvere reisetider ved å bryte lydmuren snart bli en realitet igjen, med Boom Supersonic i spissen. Selskapet annonserte nylig en vellykket testflyvning av sitt XB-1 prototypefly over Mojaveørkenen, et skritt mot deres Overture-fly som sikter mot å bli det første kommersielle supersoniske flyet siden Concorde. Med 130 jets allerede bestilt av store flyselskaper, inkludert United og American, ser fremtiden lovende ut, til tross for utfordringer som finansieringsbehov, bærekraftsbekymringer, og reguleringer som begrenser lydsmell over land.
🚨Razzia hos Diddy. Amerikanske myndigheter gjennomførte razziaer i hjemmene til hiphop-mogulen Sean Combs i Los Angeles og Miami som en del av en etterforskning av menneskehandel. Razziaene fulgte etter nylige anklager mot Combs om seksuelle overgrep i flere sivile søksmål. Combs har nektet for anklagene mot seg.
SmåBlikk 🔎
Næringsliv:
Verdens fem rikeste menn har mer enn doblet sin formue siden 2020, et tempo som kan produsere den første billionæren innen et tiår.
Amazon planlegger å bruke 150 milliarder dollar på datasentre over de neste 15 årene for å beholde sin ledende posisjon innen skydata over Google og Microsoft.
Kina vil gradvis fjerne Intel- og AMD-brikker samt Windows-operativsystemer i offentlige datamaskiner.
Boeings administrerende direktør Dave Calhoun vil tre av ved utgangen av 2024 som en del av en ledelsesomveltning.
Adam Neumann la inn et bud på over 500 millioner dollar for å kjøpe WeWork ut av konkurs.
Liberty Media, eieren av Formel 1, skal angivelig være i samtaler om å kjøpe morselskapet til MotoGP, motorsykkelracingkonkurransen, for mer enn 4,3 milliarder dollar.
Nadeem Anjarwalla, en leder i Binance, som var fengslet i Nigeria, skal angivelig ha rømt fra varetekt ved bruk av et falskt pass.
Canva overtok Affinity, og tok dermed eierskap over de kreative programvarene Affinity Designer, Photo og Publisher. Canva, som har over 170 millioner månedlige globale brukere, sikter på å tiltrekke seg profesjonelle designere bort fra Adobe.
Elbiloppstarten Lucid Motors samler inn 1 milliard dollar fra en tilknyttet virksomhet til Saudi-Arabias offentlige investeringsfond.
Politikk og verdenshendelser:
Robert Kennedy Jr. har valgt California advokat Nicole Shanahan som sin visepresidentkadidat i sitt tredjepartsforsøk på presidentskapet | Se siste meningsmålinger her.
Sørkoreanske bedrifter tilbyr angivelig arbeidere 75 000 dollar i bonus for hvert barn de får, midt i landets befolkningskrise.
The Walt Disney Co. inngår forlik i to år lang rettssak med styret utnevnt av Floridas guvernør Ron DeSantis (R) om spesialskattedistriktet hvor Disney er lokalisert og fremtidig utvikling av parkene sine.
Spania nærmer seg ferdigstillelsen av en verdensberømt kirke etter mer enn 140 års bygging. Sagrada Familia i Barcelona vil bli fullført i 2026.
USA og Storbritannia anklaget Kina for en cyberspionasjekampanje mot millioner av mennesker.
Den 1,1 milliarder dollar jackpoten ble vunnet tirsdag kveld av en enkelt lottokupong solgt i New Jersey, det markerer den åttende største jackpoten i USAs lotterihistorie.
Video-delingstjenesten TikTok er angivelig under etterforskning av det amerikanske Federal Trade Commission for sine data- og sikkerhetspraksiser som påstås å bryte føderal lov.
EU etterforsker Apple, Meta og Google under sine strenge nye antitrustregler.
Sport, Underholdning & Kultur:
"Wonka" og "Dune"-stjernen Timothée Chalamet signerer en flerårig avtale for å både spille i og produsere kommende Warner Bros.-filmer.
Marvel kunngjorde et nytt videospill kalt Marvel Rivals, som er et 6 mot 6 skytespill som involverer karakterer som Iron Man, Black Panther og Magneto.
Beyoncé ga ut sitt etterlengtede countryalbum, "Cowboy Carter", som inkluderer gjesteopptredener fra Dolly Parton, Willie Nelson, Miley Cyrus og Linda Martell. Albumet har mottatt ros fra kritikere.
Komiker og skuespiller Kevin Hart blir den 25. mottakeren av den prestisjefylte Mark Twain-prisen for amerikansk humor.
Twitchs mest populære streamer, Ninja (ekte navn: Tyler Blevins), har fått diagnosen hudkreft.
Daniel Kahneman, Nobelprisvinnende økonom og psykolog, døde i en alder av 90 år.
Vitenskap & Teknologi:
Elon Musks oppstartsselskap for kunstig intelligens, xAI, vil lansere sin siste chatbot Grok-1.5 på hans sosiale medieplattform X neste uke, sa milliardæren i et innlegg på X på fredag.
Spotify legger til klasser blant tingene du kan strømme på plattformen.
OpenAI slipper et sett med syv videoer skapt av profesjonelle filmskapere ved hjelp av deres nye Sora tekst-til-video-generator.
Ingeniører bruker store språkmodeller for å hjelpe roboter med å forutsi bevegelser slik at de kan korrigere seg selv etter feil og fortsette uten å trenge menneskelig inngripen.
Disney+ endret logoen sin for å likne mer på Hulu sin ettersom de to strømmetjenestene forbereder seg på å slå seg sammen.
Orbital Reef, et fellesforetak mellom Jeff Bezos' romselskap Blue Origin og Sierra Space, har passert fire nøkkelteknologiske milepæler i sitt mål om å bygge en romstasjon i lav jordbane.
Ozempic, vekttaps-/diabetesmedisinen som Novo Nordisk selger for omtrent 1000 dollar/måneden i USA, kunne ifølge en ny studie publisert i JAMA Network produseres lønnsomt for mindre enn 5 dollar/måneden.
Sildenafil – et legemiddel som ofte selges under merkenavnet Viagra – kan redusere risikoen for Alzheimers sykdom med ~60%, ifølge en ny studie.
Astronomer observerer sterke og organiserte magnetfelt rundt Sagittarius A*, det supermassive sorte hullet i sentrum av Melkeveien; funnene antyder at mange sorte hull kan dele felles magnetfeltmønstre.
SNIPPER 🎯
Spektakulære bilder av denne månedens fullmåne, kalt "Orm-månen".
De 13 dyreste Rolex-klokkene som noen gang er solgt.
Den beryktede "Titanic"-dørrekvisitten selges for 718 750 dollar.
Will Smith og Martin Lawrence gjenforenes i "Bad Boys: Ride or Die."
En interaktiv tidslinje over historiens kjente personligheter.
Visualisering av hvordan en liten flyplass håndterte et milliardærbryllup.
Avanserte roboter mestrer det menneskelige smil.
Ukens tweet 🐦️
Share of new cars sold that are electric in 2022:
🇳🇴 Norway: 88%
🇮🇸 Iceland: 70%
🇸🇪 Sweden: 54%
🇩🇰 Denmark: 39%
🇫🇮 Finland: 38%
🇳🇱 Netherlands: 35%
🇩🇪 Germany: 31%
🇨🇳 China: 29%
🇧🇪 Belgium: 26%
🇨🇭 Switzerland: 25%
🇬🇧 UK: 23%
🇦🇹 Austria: 22%
🇵🇹 Portugal: 22%
🇫🇷 France: 21%
🇮🇱… twitter.com/i/web/status/1…— World of Statistics (@stats_feed)
12:21 PM • Mar 29, 2024
"Give freely of yourself always to your family, your friends, your community, and your country. The world will pay you back many times over."