- DagensBlikk
- Posts
- 👀 Istid for Handel? Arktiske Ruter Åpner Opp
👀 Istid for Handel? Arktiske Ruter Åpner Opp
Fra isfrie arktiske passasjer til revolusjonerende vitenskap - hvordan dagens utfordringer former morgendagens muligheter.

God morgen, herlige lesere! ☕🌅
Velkommen til dagens dose av DagensBlikk, hvor vi utforsker hvordan globale endringer åpner nye ruter for handel og vitenskap. Bli med for en rask innsikt i ukens viktigste trender og oppdagelser!
Transport 🚢 🧊
Det nyeste innen global skipsfart er iskaldt
Bildet viser Nordvestpassasjen (rosa) og Nordøstpassasjen (gul med striper). Kilde: Susie Harder - Arktisk Råd / Wikipedia.
Tørke i Panamakanalen og angrep fra Houthi-opprørere på lasteskip som forsøker å passere gjennom Suezkanalen har ført til at vareleveranser stuper og fraktkostnadene skyter i været. Alt dette har ført til fornyet interesse for skipsruter gjennom Arktis.
Tre åpne ruter gjennom Arktis anses som levedyktige: Nordøstpassasjen, Nordvestpassasjen og den Transpolare Sjøruten.
Hvorfor det er viktig: Arktiske passasjer kan fungere som alternative ruter i tider med forsyningskjedekrise, eller til og med bli primære ruter takket være sine snarveier. Polare reiser kan være opptil 40% kortere i avstand sammenlignet med turer gjennom Suezkanalen.
For eksempel tar en reise fra Shanghai til Rotterdam via Nordøstpassasjen 18 dager, sammenlignet med de 32 dagene det for tiden tar gjennom Suez. Kortere reiser betyr lavere fraktkostnader, som kan føre til billigere varer.
Hvorfor nå? Redere har vært interessert i å finne en levedyktig kommersiell handelsrute gjennom Arktis i flere hundre år. Men Arktis-skipsfart har først nå blitt en reell mulighet ettersom smeltende is har gjort disse iskalde farvannene lettere å navigere.
Arktis varmes opp fire ganger raskere enn resten av verden, med is som smelter så raskt at Arktishavet snart kan ha sin første isfrie sommer. Dette åpner opp veier for skip og kan forlenge sesongen for Arktis-skipsfart.
Zoom ut: Redere omdanner global oppvarming til handelsmuligheter ved å øke bruken av den russisk-administrerte Nordøstpassasjen, hvor lastevolumet har skutt i været fra 2,8 millioner tonn i 2013 til 36,2 millioner i 2023, en økning på omtrent 1,293%. Selv om denne ruten er populær, reises det spørsmål om dens langsiktige levedyktighet på grunn av økonomiske, miljømessige, logistiske og geopolitiske utfordringer, spesielt med tanke på spenningene mellom Vesten og Russland.
Vitenskapens seier 🔬🦏
IVF kan redde Neshornrart fra utryddelse

Foto: Vaclav Sabek/Shutterstock
Vitenskapsfolk i Berlin har oppnådd en bemerkelsesverdig milepæl ved å overføre et neshornembryo til livmoren til et hunneshorn gjennom in vitro-fertilisering (IVF)/prøverørsbefruktning, noe som markerer et betydelig skritt mot å redde den nesten utdødde underarten av det nordlige hvite neshornet. IVF, en vanlig prosess for mennesker og andre dyrearter, hadde aldri tidligere blitt brukt på neshorn. Dette gjennombruddet har stor betydning for reproduktiv vitenskap og utvider listen over arter som potensielt kan reddes fra utryddelse med IVF-teknologi:
Forskere ved University of Queensland skapte i 2022 verdens første eselembryo via IVF.
Ved University of Newcastle benyttes "biobanking", bevaring av sæd, for å støtte gjenoppbygging av koalapopulasjonen.
Hva er det neste steget? På grunn av krypskyting finnes det bare to nordlige hvite neshorn igjen på jorden – en mor, Najin, og hennes datter, Fatu. Forskernes eksperiment brukte et av Fatu sine egg og befruktet det med sæd fra avdøde hannlige nordlige hvite neshorn. Det frembrakte embryoet ble implantert i et sørlig hvitt neshorn, en nært beslektet underart. Nå vil forskerne forsøke å gjenta prosedyren med et av de to gjenværende nordlige hvite neshornene.
Gode nyheter 🦻🔉
Gjennombrudd i behandling av hørselstap

Foto: New Africa/Shutterstock
En 11 år gammel gutt, Aissam Dam, som ble født med medfødt hørselstap, har nå muligheten til å høre for første gang takket være en eksperimentell genterapi.
Ifølge de første resultatene som ble utgitt denne uken, har behandlingen vist seg å være en suksess. Dam, som led av hørselstap forårsaket av en mutasjon i et enkelt gen kjent som otoferlin, gjennomgikk en banebrytende kirurgisk prosedyre ved Children's Hospital of Philadelphia i oktober. I denne prosedyren erstattet legene det muterte otoferlin-genet i Dams ører med et funksjonelt gen. Otoferlin er et protein i hårcellene i det indre øret som muliggjør overføring av lyd til hjernen. Genterapiforsøket viste at Dams hørsel ble gjenopprettet innen 30 dager etter inngrepet, og reduserte alvorlighetsgraden av hans hørselstap fra total til mild (se diagram).
Dette forsøket fra Philadelphia er ett av fem som er i gang, med flere forsøk i Kina og Europa. Resultatene fra alle fem forsøkene er planlagt presentert neste måned.
Verden 🌎️

Bildet viser Riyadh bytårn i Saudi-Arabia. Kilde: KhaledSaad001/Shutterstock
🇸🇦🍾 Saudi-Arabia åpner sin første Alkoholbutikk
Saudi-Arabia har åpnet sin første alkoholbutikk, som ligger i diplomatkvartalet i hovedstaden Riyadh. Dette markerer en del av kronprins Mohammed bin Salmans store Vision 2030-kampanje, som har som mål å tiltrekke turisme og diversifisere Saudi-Arabias økonomi bort fra olje. Butikken er eksklusiv for ikke-muslimske diplomater, og krever at kundene 1) får godkjenning gjennom en app, 2) ikke bruker telefoner eller tar bilder, og 3) følger et månedlig kvotesystem for kjøp.
🚗🌍 Globalt fall i Litiumpriser på 80%
En ny rapport viser at globale litiumpriser har falt med 80% det siste året. En tidligere boom i elbilsalg, hovedsakelig i Kina, førte til ekspansjon av litiumgruveprosjekter i store leverandørland som Australia og Sør-Amerika. Men Kinas økonomiske nedgang har ført til redusert etterspørsel etter elbiler, noe som har resultert i et overskudd av litium på markedet. Litiumprisene nådde over $80,000/tonn i 2022 og 2023, men er nå nede i omtrent $13,000/tonn.
🎥🏆 “Oppenheimer” i Oscar-søkelyset
Christopher Nolans historiske "Oppenheimer" har sikret seg 13 Oscar-nominasjoner, inkludert beste film, beste regissør, og beste skuespiller for Cillian Murphy. Tett fulgt av "Poor Things" og "Killers of the Flower Moon" med henholdsvis 11 og 10 nominasjoner. "Barbie" gjorde det også sterkt med åtte nominasjoner, inkludert beste film, men overraskende nok fikk verken regissør Greta Gerwig eller hovedrolleinnehaver Margot Robbie noen nominasjoner. Oscars-prisene blir delt ut 10. mars.
🪖🌎 Nato med kjempeøvelse
NATO starter sin største øvelse siden den kalde krigen. Rundt 90.000 personell vil delta i månedslange øvelser som ifølge tjenestemenn har som mål å a) demonstrere at den 31-nasjons militæralliansen kan forsvare hele sitt territorium og b) avskrekke Russland fra å angripe noen av NATOs medlemsland. Sverige, som forventes å bli med i NATO i år, vil også delta i de militære øvelsene.
🚭👍️ Global nedgang i Tobakksbruk: WHO-rapport
Tobakksbruk verden over er fallende, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). I 2020 brukte rundt 22% av voksne tobakksprodukter, ned fra 33% i 2000, viser en ny rapport fra WHO. Tallet forventes å synke ytterligere til om lag 18% innen 2030. Forskere tilskriver det nylige fallet i tobakksbruk en rekke årsaker, inkludert kontrolltiltak som røykfrie miljøer, restriksjoner på reklame, helseadvarsler og prisøkninger.
🇨🇲💉 Kamerun lanserer verdens første Malaria-vaksinasjonskampanje
Kamerun har startet verdens første masseutrulling av en malaria-vaksine. Malaria forårsaker om lag 600 000 dødsfall årlig i Afrika, og barn under fem år utgjør over 80% av alle dødsfall. Kameruns nye kampanje, som startet denne uken, har som mål å behandle 500 000 lokale barn de neste to årene med en nyutviklet malaria-vaksine fra det britiske farmasøytiske selskapet GSK, som har jobbet med utviklingen i tre tiår. Selv om vaksinen bare er rundt 30% effektiv i å forebygge malaria, kan den øke barnas beskyttelse til over 90% når den kombineres med myggnett og malariatabletter.
SmåBlikk 🔎
Næringsliv:
Indias aksjemarked har passert Hongkongs og blitt det fjerde største i verden.
Sony avbryter planlagt fusjon på $10 milliarder med det indiske mediegiganten Zee; fusjonen ville ha kombinert 70 TV-kanaler, to strømmetjenester og to filmstudioer.
Tottenham-milliardær erklærer seg skyldig. Joe Lewis (86) i hardt vær etter å ha erklært seg skyldig for innsidehandel.
Dwayne “The Rock” Johnson har mottatt aksjer verdt 30 millioner dollar og fått fullt eierskap til sitt scenenavn som en del av avtalen for å bli med i styret til TKO Group, som eier WWE og UFC.
Politikk og verdenshendelser:
Tyrkia godkjenner Sverige for medlemskap i NATO, og etterlater Ungarn som det siste medlemslandet som trengs for å godkjenne tillegget.
En japansk domstol har idømt en mann dødsstraff for å ha startet en brann som drepte 36 mennesker ved et populært anime-studio i 2019.
Trump dømt til å betale 83,3 millioner dollar til E. Jean Carrol i ærekrenkelsessak.
NASAs Mars Ingenuity-oppdrag avsluttes. Dette banebrytende prosjektet markerte den første luftutforskningen av den røde planeten, der Ingenuity-helikopteret ble utplassert fra den større Perseverance-roveren, som nådde Mars-overflaten i 2020. Farkosten utførte 72 flyvninger over tre år og dekket 14 ganger mer avstand enn planlagt.
Verdens største cruiseskip legger ut på jomfrureise. Royal Caribbeans "Icon of the Seas" seilte fra Miami på en syv netters tur til Karibia. Skipet er lenger enn Eiffeltårnet, kan huse over 7 000 mennesker og har egen vannpark.
Sport, Underholdning & Kultur:
Netflixs filmsjef, Scott Stuber, forlater strømmetjenesten for å starte sitt eget produksjonsselskap.
Den offisielle traileren for "Road House", en nyinnspilling av den klassiske filmen fra 80-tallet med Patrick Swayze, og nå med Jake Gyllenhaal og UFC-utøver Conor McGregor. Se den her.
Justin Timberlake har utgitt en ny singel og kunngjort sitt første nye album siden 2018.
Vitenskap & Teknologi:
Apple kunngjorde at de vil gjøre store endringer i operativsystemet iOS, nettleseren Safari og App Store i EU for å etterkomme krav fra konkurransemyndigheter.
Kronisk stress reduserer visse tarmbakterier som beskytter mot patogener, viser ny studie; resultatene avslører detaljer om en sammenheng mellom stress og inflammatorisk tarmsykdom.
Pokémon-selskapet uttalte at de er klare til å forsvare sine opphavsrettigheter etter at spillet Palworld gikk viralt for sin påfallende likhet med Pokémon (men med våpen).
Apple har angivelig utsatt lanseringen av sin selvkjørende bil fra 2026 til tidligst 2028.
Hjernestudie antyder at å glemme minner er en aktiv prosess, hvor nevroner som koder spesifikke minner settes i en sovende tilstand som kan gjenopplives eller oppdateres. | Se hvordan hjernen lagrer minner. (via YouTube)
SNIPPER 🎯
Kartlegging av verdens mest skjermavhengige land.
Fantastiske landskap topper reisefotografiprisene.
Verdens 50 beste byer å besøke.
Kjempepandaer ruller seg i snøen. (via Instagram)
Visualisering av de 25 beste landene for pensjonister.
Britisk universitet vil bruke hologramforelesere.
Nye keiserpingvinkolonier funnet ved hjelp av fuglebæsj på satellittbilder.
Ukens tweet 🐦️
Countries by quality of life:
1. Luxembourg 🇱🇺
2. Netherlands 🇳🇱
3. Iceland 🇮🇸
4. Denmark 🇩🇰
5. Finland 🇫🇮
6. Oman 🇴🇲
7. Switzerland 🇨🇭
8. Norway 🇳🇴
9. Austria 🇦🇹
10. Estonia 🇪🇪
~
11. Japan 🇯🇵
12. Spain 🇪🇸
13. Germany 🇩🇪
17. USA 🇺🇸
22. UAE 🇦🇪
24. Australia 🇦🇺
25. UK 🇬🇧… twitter.com/i/web/status/1…— World of Statistics (@stats_feed)
10:17 AM • Jan 27, 2024
"To improve is to change, so to be perfect is to have changed often."